Aciton cam Gopro Hero, Virb XE, Bouw Camerasteun en videobewerking

Aciton cam Gopro Hero, Virb XE, Bouw Camerasteun en videobewerking
Hero 4, Hero 5 Garmin Virb XE Tips Virb XE Bouw camerasteun 2012 Videobewerking

8 december 2016
Inmiddels heb ik een nieuwe FJR1300AE aangeschaft en ben op zoek gegaan naar vervanging van de camera.
Ga ik voor de Hero 4 of 5 of voor de Virb XE

GoPro Hero4

Nieuwe steun

Ik heb een GoPro Hero4 kunnen lenen en het eerst met de zuignap met 20 cm verlenging op de tank geprobeerd, maar dat bewoog te veel, dit omdat de zuignap op rond deel van de tank stond, dan komt er teveel ruimte bij de zuignap en dus teveel beweging op de steun.
Ook met rammount op het stuur trilde het nog te veel en stond de camera ook niet in het midden, wat een lelijk vertekent beeld geeft. Ik heb daarom mijn oude tanksteun aangepast en daar de GoPro Hero4 op, en ja, zeer tevreden over het uiteindelijke beeld resultaat.
Ik film nu op 1080p met 60 beeldjes per sec. Ik moet hierdoor een ander bewerkingsprogramma gebruiken omdat mijn huidige programma (Pinnacle studio 14) mpeg2 niet in 60 beelden kan opslaan. Ik ben zeer tevreden over het beeld resultaat. Het geluid GoPro hero4 is niet onaardig maar het klinkt wat hol en onnatuurlijk door de onderwaterbehuizing.Testrit GoPro Hero4. Het was best smerig weer, nat en pekel, zie einde filmpje, moest weer aardig boenen maar het was de kouwe klauwe wel waard.

Gezien het resultaat vind ik het de aanschaf van de opvolger, de hero5 black, misschien wel waard. De vraag is nog wel hoe die het geluid weergeeft, heeft windruis onderdrukking en standaard geen onderwaterbehuizing, dit omdat de hero5 van zichzelf al waterdicht is, er is wel extra onderwaterbehuizing voor te koop.
Geheugen kaart kan tegenwoordig tot 128gb, dat is wel mooi, ik schat voor gopro 8:40 uur film op 1 kaartje.
Hoewel de capaciteit van de accu's bij hero5 iets hoger is, blijf ik het toch een beperking vinden dat je maar 2 uur kan filmen op een accu.
hero5 black Er is een gopro lader te koop die in mijn dashboard kastje past en aldaar op USB voeding van de sigarenaansteker past.
Maar goed, naast de camera van 430,- komt er nog eens 150,- aan accu's, laders en kaarten bij... 580,-
De hero 5 black heeft wel meer 4K mogelijkheden (dan de virb XE).

Nog maar even goed nadenken over wat ik aan ga schaffen. Ook de garmin virb xe (€ 359,-) ziet er zeer interessant uit, heeft ook lenscorrectie (dus geen vervormd beeld), en je kan je tijdens het rijden opladen, dan hoef je niet zoveel extra accu's te kopen en ik schat in dat ik dan 410,- kwijt ben (inlusief 128 gb geheugen 51,- eventueel nog een extra accu totaal 440,- gopro totaal 580,-).

 

Aciton cam Gopro Hero, Virb XE, Bouw Camerasteun en videobewerking
Hero 4, Hero 5 Garmin Virb XE Tips Virb XE Bouw camerasteun 2012 Videobewerking

Garmin virb XE
Ik heb toch gekozen voor de Garmin virb XE, voornamelijk omdat deze met een (waterdichte) aansluiting constant op de voeding kan, dus geen batterij meer wisselen, en met een 128 Gb geheugenkaart kan de virb xe 10:51 uur filmen (1080P 60 ft).

Boven, de aansluiting wat aangepast om te voorkomen dat de voeding tijdens het rijden los kan rammelen.
Stuk aquarium slang 16/22mm soepel genoeg om te plaatsen en stug genoeg om de voorkomen dat de usb plug eruit kan. In dit filmpje de aansluiting en testrit op 26-01-2017 (na de software update), perfect nu (zie bij punt 4).

Opvolger virb xe is virb ultra 30, met onderwaterbehuizing, jammer, dan kies ik weer voor gopro 5 black.

Hieronder, ook op hoge snelheid perfect beeld en geluid, de windruis onderdrukking werkt perfect, al moet ik wel opmerken dat de camera achter de ruit zit, met zijwind of in de volle wind is het een stuk minder.

 

31-01-2017 vandaag de virb xe camera ook even getest op de autobahn.... perfect! Zelfs het geluid!
Ik ben de motor nog aan het inrijden dus rustig aan gedaan tongue-out

 

Aciton cam Gopro Hero, Virb XE, Bouw Camerasteun en videobewerking
Hero 4, Hero 5 Garmin Virb XE Tips Virb XE Bouw camerasteun 2012 Videobewerking

Extra aandachtspunten
1. Koop een degelijke usb plug van rond de 10,- euro, de 5,- euro exemplaren zit geen ontstoring in.
2. Om te voorkomen dat usb eruit rammelt plug klem gezet.
voeding 3. Let op! Wanneer de voedingskabel op de usb is aangesloten en het contact aanstaat, dat er spanning op de puntjes van de stekker staat, voorkom dat deze tegen een metalen gedeelte van de motor aankomen. Ik heb al een keer een zekering moeten vervangen, geen pretje bij fjr.
Ik heb extra voedingskabel (€ 20,-) gekocht zodat deze op de motor kan blijven zitten. Bij de pc gebruik ik de standaard kabel om bestanden over te zetten.
4. Doe een software update voordat je de virb XE gaat gebruiken!
Software Probleem Nou het zat in het begin niet mee, de geheugenkaart leek defect, de rit met andere kaart gereden maar ook hier slopen fouten in. De beelden werden met foutjes en verstoringen opgeslagen.
Gebeld met de Garmin helpdesk, die adviseerden software update en reset camera. http://www.garmin.com/express
Software update en reset gedaan, daarna test opname van 35 minuten gemaakt en het  probleem is opgelost.
5. Gebruik de beeldstabilisatie instelling alleen wanneer je uit de losse hand filmt, niet vanaf een vaste positie met iets op de voorgrond, dit geeft rare zoom effecten.

6. Er werd mij gewezen op schittering in de ruit, dit was vooral zichtbaar bij hoogstaande zon en bleek spiegeling van zilveren stuur en kroonplaat te zijn. Ik heb spuitbus plastic dip gekocht en kroonplaat en stuur gespoten met plastic dip, een soort vloeibaar rubber in een spuitbus. 2 uur bezig geweest met afplakken en in laagjes aangebracht.
Schittering nu voor 99% weg.... Eigenlijk adviseer ik gewoon mat zwart spuiten want plastic dip is zeer kwetsbaar, nagel erover en het valt eraf. Natuurlijk wel ideaal als je iets wilt uittesten want niet goed, je haalt het er zo weer af.

7 Virb app Via de virb app kun je ook met je mobieltje zien wat je filmt, de camera instellen en op afstand bedienen.
In 2017 de virb app versie 2.3.0.3 op mijn oudere telefoon gezet, dat werkte. Inmiddels is er versie 4 en die werkt niet op oudere telefoons! Minimaal android 5 schat ik.
Ik gebruik de app alleen om de camera in de juiste stand te zetten en daar de camera op een snelkoppeling zit hoeft dat niet zo vaak. Heb inmiddels nieuwe 2e hands htc telefoon, ook daar werkt virb app 4 niet op, ik bewaar nu mijn oude telefoon waar versie 2.3.0.3 nog op zit. Ben nog op internet aan het zoeken geweest, diverse oudere app versies gevonden (2.3.0.3) maar niet geschikt voor mijn verouderde htc telefoon.

Hierboven de aangepaste steun, het zwart gemaakte stuur en via de virb app kun je ook met je mobieltje zien wat je filmt en de camera instellen en op afstand bedienen.
In 2017 de virb app versie 2.* op mijn oudere telefoon gezet, dat werkte. Inmiddels is alleen virb app versie 3 beschikbaar maar die werkt niet op oudere telefoons! Minimaal android 5 schat ik.

Natuurlijk moest ik de camera ook even onderwater testen, hieronder in het aquarium.

 

 

Aciton cam Gopro Hero, Virb XE, Bouw Camerasteun en videobewerking
Hero 4, Hero 5 Garmin Virb XE Tips Virb XE Bouw camerasteun 2012 Videobewerking

Maar zo begon het in 2012.....
Ik had net een goede video camera gekocht (Panasonic hdc-hs700, toen € 1100,-) en vond ik het een beetje onzin om ook nog een goede action camera te gaan kopen.
Na eerst wat filmen uit de hand en met 1 hand sturen foot-in-mouth, leek het mij toch veiliger om een camerasteun op de motor te maken (ik had het eerder al met een 1 poot zuignap statief geprobeerd maar dat werkte niet omdat mijn camera te zwaar is, dus toen maar zelf aan de slag gegaan).

Voor een paar euro 4 stalen stripjes met voorgestanste gaten bij de karwei gehaald, wat buigen, meppen en pasmaken, zodat ze op de boutgaten van de tank pasten. Daarbovenop een cameravoet maar bij de eerste testrit bleek het niet stabiel genoeg (camera is ook erg zwaar 600 gram). Maar door er een verfhoutje onder te zetten ging het redelijk goed en zo ontstond de basis.
Vanuit die basis ontstond onderstaande Eiffeltoren en ja mooi is anders maar daar heb ik in de winter weer iets aan gedaan. Ja ik weet het, het ziet er allemaal niet uit smile

camerasteun versie 2013

20-7-2013 Met bovenstaande versie lekker wezen toeren in Oostenrijk zie samenvatting film overzicht Oostenrijk.

Een ander probleem met de oude camera (Panasonic hdc-hs700) was de harde schijf (250 GB), die ging door de G krachten en de trillingen constant in error.
Oplossing: er konden ook SD kaartjes in de camera, probleem opgelost. In de vakantie kopieerde ik aan het eind van de dag de opnames naar de harde schijf, wiste de SD kaartjes, was dan weer klaar voor de volgende rit. Naast de standaard accu heb ik 3 extra dikke accu's, die samen 9 uur filmen aankunnen. De harde schijf kan 35 uur film opslaan.

12-12-2013 Ik kon het toch niet laten om een compleet nieuwe steun te maken, al was het alleen maar voor het gezicht, dus de Eiffeltoren vervangen door soort vuurtoren met snelsluiting.
Na de eerste proefrit redelijk tevreden, was tot 170 redelijk trillingsvrij.

Camerasteun 2014 Panasonic hdc-hs700
Boven steun 2014,

onder steun 2016... oude fjr

Steun in 2016

Achteraf gezien had ik misschien toch beter gelijk kunnen investeren in action cam.
Inmiddels heb ik een nieuwe FJR aangeschaft en voldoet de oude camera niet meer, heb recent de steun gemoderniseerd en proef gereden met geleende gopro hero4, tevreden over beeld resultaat, het geluid wat minder.

Maar uiteindelijk toch Garmin Virb XE gekocht.

garmin-virb-xe-klein.jpg

Virb app Via de virb app kun je ook met je mobieltje zien wat je filmt, de camera instellen en op afstand bedienen. In 2017 de virb app versie 2.* op mijn oudere telefoon gezet, dat werkte. Inmiddels is er versie 3 en die werkt niet op oudere telefoons!
Ik gebruik de app alleen om de camera in de juiste stand te zetten en daar de camera op een snelkoppeling zit hoeft dat maar 1 keer. Heb inmiddels nieuwe 2e hands telefoon, ook daar werkt virb app 3 niet op, ik bewaar nu mijn oude telefoon waar versie 2 nog op zit.

juni 2018 Steun aangepast, camera direct op steun, zonder plaat naar voren en camera instelling van breedbeeld naar zoom.
Hoewel het breedbeeld niet vervormde wordt alles wel uitgezoomd, de stand zoom komt meer overeen met de werkelijkheid, hierdoor moest de camera verder naar achteren en kon de plaat vervallen.

2019 Windruis achter de ruit viel over het algemeen mee maar met zijwind viel toch een beetje tegen. Inmiddels delen onder de camera ingepakt met wat schuimrubber en gewassen oude sok eromheen, maar de meeste ruis ontstaat bij aansluiting voeding, de sleuf achterzijde camera, daar zit de microfoon. Ook daar wat schuimrubber in en sok om de voeding stekker. Hoewel mooi anders is werkt het wel perfect.

 

Aciton cam Gopro Hero, Virb XE, Bouw Camerasteun en videobewerking
Hero 4, Hero 5 Garmin Virb XE Tips Virb XE Bouw camerasteun 2012 Videobewerking

Video bewerking
Ik gebruik al jaren Studio (op moment van schrijven versie 14) van pinnacle, 14 voldoet inmiddels niet meer, kan mpeg2 maar tot 30 frames/sec opslaan, het ziet er niet slecht uit hoor maar zou naar nieuwere versie over moeten stappen in de hoop dat die dat wel kan 1080P 60ft (nieuwe versie kan dat).
Door de overstap naar Virb xe gebruik ik nu tijdelijk VideoRedo tvsuite 5, van oorsprong een programma om tv opnames te bewerken, heel erg snel maar beperkte bewerkmogelijkheden, geen overgangen of 2e audiospoor.
Virb en gopro slaan hun bestanden op als mp4, dit is niet de bestandsindeling die op youtube gebruikt wordt, dus na uploaden geeft dit langere verwerkingstijd, youtube adviseert om als stream op te slaan, mts.Pinnacle Studio 20 plus Hierboven eenvoudig voorbeeld
2017 Ik heb toch maar een upgrade aangeschaft, moet erg wennen aan de 20 versie, ik sla bewerkte film op als 1080P 60 met 24.000 kb verwerkingssnelheid, extensie  .mts
Omdat ik al jaren met studio werk was het voor mij handiger en goedkoper te upgraden, € 59,95 studio 20 plus. Ik werk er nu een aantal maanden mee maar het blijft erg gebruiksonvriendelijk. Ook niet compatibel met Windows 10.
2019 Pinnacle Studio 22.3 plus upgrade, in verband met overstap naar Windows 10.
Film opslaan als MP4 H.264/AVC 59,96 (60) frames, bit verwerkingssnelheid 26 Mbts*, Audio 320 KHz, voor youtube upload.
* Voor thuis gebruik goed genoeg maar kwaliteit wordt beter bij bits verwerkingssnelheid 50-60 Mbts, maar dit geeft ook 2x zo grote bestanden.

VideoReDo tv suite 4
Het programma heeft wat beperkingen, er zitten geen overgangen in om dingen aan elkaar te plakken maar zonder overgangen kan natuurlijk ook (op tv gebruiken ze ook zelden overgangen).
Wel moet je dan rekening houden met geluid, dat de overgang in het geluid niet te groot is. Ik probeer dit op te lossen door dusdanig te knippen dat snelheid van de motor in beide stukken gelijk is.
Audio, hier kun je alleen het volume regelen, geen fade in of out.
1 heel groot voordeel, dit programma is 100 x zo snel als studio, stel je knipt en plakt wat en geeft aan wat te combineren dan wordt een uur film in nog geen 5 minuten gemaakt.
Dit kan zo snel omdat het programma het nieuwe bestand niet (her)schrijft maar de gebruikte delen aan elkaar plakt als nieuw bestand.
Wanneer je mp4 bestanden opslaat als mpg, dan duurt het wel wat langer maar is de verwerkingstijd op youtube weer sneller.
Het opslaan gebeurt dan met hetzelfde aantal frames (is aan te passen), verder kun je kiezen uit mp4, mpg, ts, enz.
Er blijkt inmiddels een nieuwe versie te zijn, suite 5, ik ga eens kijken of dat wel overgangen heeft (nee dus).

De nieuwe versie heeft ook GEEN overgangen of audiospoor vervang mogelijkheden, meer info en free trial

Kost ongeveer 96 dollar,.... upgrade 30,- , upgrade gedaan en spijt van. Het kan aan mijn Engels liggen maar ik kan de uitgebreide audio bewerking niet vinden.

Virb edit
Niet zo mijn ding, verder ook geen ervaring mee.

Wat eerdere filmpjes gemaakt met studio 14 pinnacle.


Filmpje videobewerking, Beeld in beeld, 2 filmpjes samengevoegd.
Ja het was geen weer voor op de motor dus wat met de videosoftware gespeeld.
Eng hoor dat rijden op de Autobahn. Gezien de gezichtsuitdrukkingen van dit meisje zeer gevaarlijk.


Nog een flauw voorbeeld van video editing

Aciton cam Gopro Hero, Virb XE, Bouw Camerasteun en videobewerking
Hero 4, Hero 5 Garmin Virb XE Tips Virb XE Bouw camerasteun 2012 Videobewerking

  

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten ontleend worden, je sleutelt geheel op eigen risico!

Ervaring Yamaha FJR1300AE RP28 - Accu - Banden - LED - Verbruik - Periodiek Motor onderhoud RP23-RP28

Yamaha FJR1300 ABS RP04-RP13 - Accu - Motorbanden - Verbruik - Onderhoudsinterval RP04 RP08 RP11 RP13

FJR Specificaties & Kleuren 2001-2020 (SMX) Ultimate edition - FJR Foto's 2019 - Film overzicht - Kleppen stellen